Skip to content

Wappupuhe 2018

📅 May 01, 2018

⏱️2 min read

” Kansanedustajamme Markku Eestilä puhui, miten meillä menee valtakunnan politiikassa ja yhteiskunnassamme. Päätökset, jotka tehdään Arkadianmäellä, heijastuvat myös meille maakuntiin ja kuntiin. Mahotonta Meininkiä eduskunnassa ja mahdollisia päätöksiä kuulostellaan nyt pelonsekaisin tuntein. Monta isoa asiaa on vireillä.

Täällä Kotikunnassamme puhututtaa tällä vaalikaudella myös moni asia, käsittelen näistä muutamia:

 • Yaran laajenemistarve ja ympäristön vaikutusten arviointi, mihin suuntaan ja miten laajalle tai korkealle se voi edetä. Onko kattona vain taivas?
 • Finnpulp ja sen tuomat mahdollisuudet maakuntaan, jopa valtakunnan tasolla.
 • Oman kuntamme rakentamisen investointipaineet ja sisäilma ongelmat
 • Sotepeikko , vastaan Siilinjärven hyvät palvelut ja niiden säilyminen jatkossa?

Olen päässyt paikallislehteen kirjoittamaan Kolumneja ja viimeisessä jutussani Siilinjärven juuret ja siivet kirjoitin kuntamme vahvuuksista: Meillä on yhtenä vahvuutena luonnonvarat, mm. Apatitiiti ja Yaran tehdas. Siilinjärven hyvinvointi ja vauraus nojaa pitkälti sen tuomiin työpaikkoihin, mutta nyt on huomattu heräämään sen ympäristövaikutukset. Hyvä niin. Asukkaat ovat huolissaan vesistöstä, melusta, pölystä ja kiinteistöjensä arvon alenemisesta suojavyöhykkeen mahdollisesti laajentuessa. Myös ilmavoimat asettaa tiettyjä reunaehtoja. Näissä asioissa ympäristön vaikutuksenarvioinnissa tulisi löytää kompromissi ja rinnakkaiselo. Tehdas on kuitenkin elintärkeä kunnalle, Sorsasaloon tuleva Finnpulp on vielä pelkkää mahdollisuutta koko hanke. Ympäristövaikutukset tulee huolehtia etukenossa ja niin ollaankin osin menetelty. Hanke tuo mukanaan paikkakunnalle ja koko seutukunnalle myös asuntojen ja palvelujen tarvetta ja sitä kautta elin- ja kasvuvoimaa. Toivottavasti muuttoliikenne kääntyy näin positiiviseksi. Huolena kun koko maakunnassa on väestön väheneminen. Mahdollinen Woodhope Village hanke Etelä-Siilinjärvellä voisi osaltaan tukea Finnpulpia. Joten Suuria hankkeita on näköpiirissä.

Investoinneissa meillä mennään kiitolaukkaa ja ollaan jo jäämässä jalkoihin, kustannukset ovat nousseet kaikkialla Suomessa rakennusbuumin kovan kysynnän myötä ja tarjolla on jopa eioota tarjouspyyntöihin. Nyt on rakentajan markkinat. Pikkuisen voi jäädä odottelemaankaan parempia aikoja.

Sote puhututtaa palvelujen suhteen jotka nyt toimivat hyvin Siilinjärvellä. On pelko, miten käy jatkossa. Miten käy luvatun kustannusten laskun , noinkohan kaavailtuja säästöjä on luvassa... ICT tietouudistuksineen, palkkaharmonisointeineen.... Maakuntaliitossa olen nähnyt, miten paljon on tehty alustavaa suunnittelua ja työtä asian eteen, ettei nyt vaan työnnettäisi käärmettä väenväkisin piippuun. Jäitä hattuun.

Kannatan mahdollisia vaaleja vasta keväälle eduskuntavaalien yhteyteen ja silloinkin joko tai, eli ehdolla maakuntaan tai eduskuntaan. Siis joko tai. Vaaliähky voi yllättää meidät äänestäjät.

Yleisesti Kunnissa olemme kuin Puun ja Kuoren välissä. Valtakunnalliset, poliittisesti värittyneet uudistukset painavat päälle, mutta kuullaanko ja kuunnellaanko aikuisen oikeesti kuntalaisten ja paikallisten yrittäjien ääntä esimerkiksi tässä Sote asiassa eli juuri sitä ruohonjuuritasoa, joita palvelut koskettavat.

Lopuksi voin todeta, että ei ole helppoa olla päättäjänä näinä aikoina, tuntuu että teetpä niin tai näin, aina väärinpäin. Tärkeintä olisi nyt kaivaa sen kuuluisan Siilinjärvi puolueen juuret esiin, jalkautua, kuunnella ja hoitaa yhteistuumin hommat oman kunnan ja asukkaidemme parhaaksi. Hyvää ja rattoisaa wappupäivän jatkoa teille jokaiselle, siivet kantavat, kun niin uskotaan.”

JK. KATSAUS …. ja miten valtuustokauden 2018 - 2021 aikana kävikään …

 • valtakunnalliset päätökset edelleenkin heijastuvat kuntiin
 • Yara puhututtaa edelleenkin
 • Finnpulp on jäissä
 • kunnan investointeihin satsataan merkittävästi
 • Sote edelleenkin vaiheessa
 • digiloikka hyppäsi normaaliksi koronan myötä ja sitä kautta etätyö ja teams- kokoukset yleistyivät, mitä tuskin kukaan osasi arvata ➔ tästä näkee että päätöksenteko ei ole ”hätähousujen” hommaa vaan pitkäjänteistä tulevaisuuteen tähtäävää, yhteistuumin tehtävää työtä ja kuntapolitiikassa usein ennakoimatonta ja meistä riippumatonta toimintaa.
← EdellinenSeuraava →
 • Powered by Contentful