Skip to content

Juuret ja siivet

  • Uutis-Jousi
  • Kolumni

📅 April 26, 2018

⏱️1 min read

Jykevät juuret ovat perusta ja siivet kantavat uusiin ulottuvuuksiin. Mitkä ovat Siilinjärven vahvuudet? Kuntamme juuret ovat luonnossa ja maaperässä; teollisuudessa, maataloudessa sekä palveluissa ja liikenteellisesti keskeisessä sijainnissa, perusasioita, joita kuntapäättäjien tulee vahvistaa. Kaavoituksella ohjaamme juurikasvustoa ja nuijankopautuksilla möyhimme kasvualustaa. Hyvä työllisyysaste ja yrittäjätoiminta lannoittavat maaperän. Priorisoimalla lasten ja nuorten hyvinvointiin investoinnein ja sisäilmakorjauksin kylvämme ja juurrutamme terveet taimet. Liiallinen riskienhallinta ja korvien välissä oleva pessimismi voivat muodostua esteeksi taata kuntalaisille hyvät elinolosuhteet ja pysyä kuntakentän kehityksessä mukana. Monet asiat konkretisoituvat vasta tulevaisuudessa, joten teemme vastuullisesti myös kauaskantoisia päätöksiä. Siilinjärvellä voisi olla Kotkan siivet, mikäli rohkenemme tehdä vaikeitakin valintoja itsenäisesti maalaisjärjellä - ideoita, innovaatioita ja luovia ratkaisuja etsien. Luovuus antaa siivet jos ennakkoluulottomasti luomme edellytykset ideoiden nousta lentoon, turvallisesti ja oikeaan suuntaan, ampumatta heti alas.

Esittäisin kaikille avoimia ideahautomoita ja palautelaatikoita vaikkapa tapahtumien yhteyteen, esimerkiksi onko tori oikeassa paikassa ja onko siellä oikeanlaista toimintaa? Tulisiko sen olla katettu ja voisiko siitä osan valjastaa lähiliikuntapaikaksi? Istutukset, terassi, kahvila? Kunnantalon ja terveyskeskuksen kohtalo; missä on asiakasnäkökulmasta paras saavutettavuus ja mitä toimintoja niiden tulisi tarjota? Kuntalaispalautetta nettiin! Päättäjät ja viranhaltijat jalkautumaan.

Etelä-Siilinjärvelle kaavaillaan konsulttivoimin puurakentamisen innovaatiota, jota myös kuntalaiset pääsevät ideoimaan ja tämän hankkeen siipien kantoväli tulee olemaan todella mittava. Tärkeä kehittämiskohde on yhteisöllinen Sakke-hanke ja perheentalo, jonka kultamunat ovat kerättävissä vasta vuosien päästä. Aineetonta pääomaa on vaikea mitata ja arvioida. Palvelutarjonta ja liikenneratkaisut tarvitsevat kaksinapaiselle Siilinjärvelle kehittämisideoita; toimiva joukkoliikenne sekä siivilleen nousevat Rissalan peltilinnut ovat tässä avainasemassa. Päätöksentekokulttuurikin voisi nousta siivilleen ja näyttää suuntaa kurkiauran lailla.

Arkadianmäki on Suomen peruskallio jossa asiat juurtuvat omaa tahtiaan. SoTe on edelleenkin vaiheessa – vahvistaako se kuntien juuristoa ja nouseeko Maakotka siivilleen? Toivottavasti tuloksena ei ole Kanan lento!

Kirjoittaja on siilinjärveläinen kuntapäättäjä

← EdellinenSeuraava →
  • Powered by Contentful