Skip to content

Vinkkaus

  • Uutis-Jousi
  • Kolumni

📅 May 07, 2020

⏱️1 min read

Suomen kunnissa tulee tehdä työtä lasten ja nuorten lukutaidon edistämiseksi. Valtuustoaloite ”Lukutaidon vahvistaminen teatterin ja draaman keinoin” jätettiin Siilinjärven kunnanvaltuustossa viime vuoden lokakuussa. Sivistyslautakunta ja kunnanhallitus ovat nyt käsitelleet aloitteen ja yhteenvedossa edellytetään, että kouluissa kiinnitetään jatkossakin huomiota oppilaiden innostamiseen lukemisen pariin. Tärkeää on löytää keinot lukuharrastuksen motivointiin ja siinä eräänä osana nähdään draaman hyödyntäminen.

Siilinjärven kunta on anonut ja saanut Opetus- ja kulttuuriministeriöltä hankerahaa 35.000 e vuosille 2020-22 käytettäväksi lukutaidon vahvistamiseen sekä Aluehallintovirasto on myöntänyt ”Lukuvimmaa yläkouluun” hankkeelle 4000 e lähinnä kirjailijavierailuihin, työpajoihin ja draamavinkkaukseen.

Mielestäni on tärkeää huomioida hankkeen vaikuttavuus ja konkreettisuus. Kirjaston lukunurkka, kirjavinkkaukset, kerhojen lukupiirit ja vierailut, joista lukukoira TiuTiu on oivana esimerkkinä, ovat kannatettavia asioita, mutta edellyttävätkö ne liikaa oppilaiden omaehtoisuutta ja kohdentuvatko ne oikealle kohderyhmälle? Etenkin yläaste ikäisten poikien lukuharrastuksesta olemme koko valtakunnan tasolla huolissamme. Riittävätkö kirjastotoimen ja opettajien resurssit vastaamaan tämän ryhmän haasteeseen? Avustuseuroja on konkreettisesti kohdennettava motivointiin ja toiminnallisuuteen, ei pelkästään materiaalin hankintaan ja vinkkauksiin. Toimintatapoja on monia.

Järjestöfoorumissa valtuustokollega Seppo Kiisken kanssa jutustellessa virisi idea yhteisöllisestä tapahtumasta Siilinjärvelle – vaikkapa Nuorisomusikaalista. Tässä saattaisi piiliä eräs ratkaisu, draamaa räppeineen kaikkineen... Musikaali kokoaa monipuolisesti yhteen teatterin eri osa-alueet; lukemisen, aineistomateriaalin mutustelun valintojen ja muokkauksen myötä, sekä musiikin ja draaman, lavastuksineen ja puvustuksineen. Paikkakunnalta löytynee ammattitaitoisia ja motivoituneita ohjaajia. Hanke voisi nivoutua osaksi koulupäivää, osana harrastustoimintaa. Siilinjärvellä toimii kaksi harrastajateatteria, Kuopion konservatorion alainen Musiikkiopisto sekä kouluissamme tarjotaan laadukasta musiikinopetusta. Hynttyyt yhteen! Esiintyminen erilaisissa tilaisuuksissa toimisi motivaattorina ja yhteisöllisyyttä lisäävänä tekijänä. Laitetaanko Musikaalille jo vierailukutsut ensi kesälle tapahtumiin Mäntyrannan kesäteatteriin, Mantun pesäpallostadionille, Siilifolkkiin...? Tästä saattaisi Siilinjärvelle syntyä uusia kulttuurin tuottajia ja kirjallisuuden harrastajia.

Kirjoittaja on monessa mukana oleva eläkeläinen

← EdellinenSeuraava →
  • Powered by Contentful