Skip to content

Siilinjärvi vaaleanpunaisten silmälasien läpi

  • Uutis-Jousi
  • Kolumni

📅 October 24, 2019

⏱️1 min read

Visio: Turvallisella kylän raitilla kulkee onnellinen perhe työntäen lastenvaunuja kolmen sisaruksen tepastellessa vierellä. Nostokurjet tervehtivät kylpylähotellin takaa keilahallin suuntaan. Uuden terveyskeskuksen ja kuntalaisten monitoimitalon ledivalot heijastuvat hämärtyvään iltaan ja taustalla piirtyvien asuintalojen 10. kerroksen turvekaton heinät huojuvat tuulenvireessä. Perheen tummaihoinen omalääkäri pysähtyy pyöräillessään kysymään kuulumisia. Kunnanvaltuuston kokous on juuri päättynyt ja yhdessä tuumin valtuutetut jalkautuvat matkakeskuksen kahvioon jututtamaan kuntalaisia. Lähijuna tuo viimeiset työmatkalaiset ja autot liikenneympyrässä liikkuvat ääneti, sähköllä. Katetun torin viherkeitaassa kokoontuu vertaisryhmä, jossa kymmenet perheet vaihtavat kokemuksiaan ja lapsille on tarjolla pedagogista toimintaa. Yhtenäiskoulussa harjoitellaan lukemista ja draamaa eri ikäisten oppilaiden näytelmäkerhossa ikäihmisten iloksi ensi-iltaan Mummon Kammariin. Kulttuuritalon auditoriossa on menossa maksuton Konservatorion kaiken kansan illansuukonsertti ja kirjastossa Kuvataideyhdistys asettelee viikkonäyttelyään. SiiPellä on voittojuhlat Ahmon koulun uudessa raikkaassa salissa, jossa myös Suomen mestari SavoVolley pelaa liigapelit. Kirkkaan Sulkavanjärven laineiden liplattaessa rantakiviin perheemme saapuu kotipihaan naapureita tervehtien. Katiskaan on uinut hauki ja omenat puussa notkuvat painollaan. Vielä ehtii 24/7 kauppaan – jos ruksaisi Eurojackpot kupongin!

Uhka: Syntyvyys laskee, väki vähenee ja vanhenee. Investoinnit hyytyvät, palvelut hiipuvat. Ilmasto yllättää, ympäristö saastuu. Yhteisöllisyys ja avunanto jäävät itsekkyyden varjoon ja järjestötoiminta on enää pelkkä kirosana.

Mahdollisuus: Nyt on aika toimia! Viranhaltijoilla ja luottamushenkilöillä ei ole helppoja ratkaisuja, sillä valtio kyykyttää kuntia ja yhteisen sävelen löytäminen omissa valtuustoryhmissäkin on haasteellista. Kun jatkossakin on painetta investointeihin ja palvelutasoon, on pakko tarkastella suurennuslasilla koko palvelutuotantoa. Veroäyrin nosto kirpaisee, mutta se kohdistuu tasapuolisesti kaikkiin. Hinnankorotuksilta ja ei-lakisääteisten toimintojen karsimiselta ei voi välttyä. Henkilöstökin osallistuu säästötalkoisiin. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan keskikokoiset kunnat ovat kustannustehokkaimpia. Tavoite lienee säilyä itsenäisenä Siilinjärvenä, vaikka uhka valtiovallan taholta alijäämäisille kriisikunnille onkin: Ne mustapukuiset miehet!

Vetoomus: Nyt jos koskaan tarvitaan kaikkien tahtotila ja ymmärrys soutaa samaan suuntaan tavoitteena vaaleanpunaiset lasit.

Kirjoittaja on huolestunut siilinjärveläinen kuntapäättäjä

← EdellinenSeuraava →
  • Powered by Contentful