Skip to content

Hyvät, pahat, marisijat ja marttyyrit

  • Uutis-Jousi
  • Kolumni

📅 November 14, 2019

⏱️1 min read

Poliittista pöhinää on liikkeellä. Itselläni on meneillään seitsemäs valtuustokausi, eikä tällaista tilannetta kohdallani ole kuntapäättäjänä vielä ollut; rahahanat kunnissa ja valtakunnassa uhkaavat vääjäämättömästi ehtyä tai sitten aarrekätkö on piilotettuna jossain vuoren uumenissa. Euroja ei verso puissa eivätkä setelit lentele syyslehtien lailla - oma rahapuukin kodin ikkunalaudalla vetelee viimeisiään.

Näinä talousarvion julkitulon päivinä moni vastuullinen kuntapäättäjä tekee poliittisen itsemurhan sisäistäessään kuntatalouden vakavan tilan ja ottaessaan vastuuta yrittäen pitää kuntalaisten päät pinnalla. Ovelimmat keräävät irtopisteitä puolustaessaan omaa viitereviiriään ja ilmenee jopa hinkua työntää kapuloita rattaisiin ja aina löytyy joukosta hiljaisia myötäilijöitä, jotka eivät rohkene ilmaista mielipidettään ja nostavat kättä käskettäessä. Itseisarvona ei voi olla naapurin syliin heittäytyminen, jossa oletusarvona on samat vaikeudet. Kuntalaiset saattavat äänestää kuntarajan yli jaloillaan, mutta usein ruoho ei ole aidan takana sen vihreämpää. Siilinjärvellä moni asia on vielä mallillaan, ja talousongelmista huolimatta kehitämme kuntaa kaavoituksen, työllisyyden ja investointien osalta kuntalaisten parhaaksi. Hallinto- organisaatiomme on maltillinen ja peruspalvelut saadaan vielä pääsääntöisesti nopeina lähipalveluina. Maksuttomia nautintoja saamme upeasta luonnosta, sen antimista sekä vuodenaikojen vaihteluista ja liikenteellinen sijaintimme on mitä mainioin.

Johtavat viranhaltijat ovat tehneet vaikean ja ansiokkaan työn pähkäillessään vastuualueellaan talouden ongelmaratkaisuja, mutta nyt kunnan asukkaat ja henkilöstökin joudutaan tässä tiukassa tilanteessa kutsumaan talkoisiin. Nohevat nollabudjetin ideat ruohonjuuritasolta ovat kullan arvoisia. Tekniikka kehittyy koko ajan luoden uusia innovaatioita, mutta niiden opettelu ja omaksuminen vie oman aikansa tulosten näkyessä vasta viiveellä. Julkisen hallinnon ICT- kehittäminen ja yhtenäistäminen valtakunnassa ja kunnissa olisi todellinen säästön paikka!

Marraskuun alkupuolella oli taas SE valtakunnallinen kyttäys/kateuspäivä. Lainausmerkeissä suurituloiset pyörittävät yhteiskuntaa vaan moniko oivaltaa, että omalla työllä, hiellä ja tietotaidolla hankkimistaan tuloista jopa puolet ohjautuu kuntaan palvelujen, infran ja asukkaiden hyväksi, ja usein nämä eurot on hankittu oman kunnan ulkopuolelta. Heille tulisi punainen matto levittää, samoin kuin meidän ahkerille yrittäjillemme.

Kuntaraja saisi mieluusti vuotaa puolin ja toisin palvelujen saatavuudessa esim. terveyden, vanhusten- ja lastenhoidon sekä toimivamman joukkoliikenteen osalta. Vetovoimaa tarvitaan kotikuntaan ja koko maakuntaan, mutta tärkeintä on kuitenkin säilyttää pitovoima ja siihen tarvitaan positiivista asennetta sekä kiikarit tulevaan. Kaikesta huolimatta!

Kirjoittaja on siilinjärveläinen kuntapäättäjä

← EdellinenSeuraava →
  • Powered by Contentful