Mielipide
📅 May 09, 2019
•⏱️1 min read
Kirjoitan tätä sananvapauden ja takatalven päivänä, päivänä jolloin paikallislehdessä ryöpsähti vastineet mielipiteeseeni sekä uutisoitiin tuhopolttoa. Sananvapaus herättää vastakaikua, mutta voi lieveilmiönä aiheuttaa mielipahaa ja leimaantumista, joten siksi monet eivät arvostelun pelossa rohkene julkisesti ilmaista mielipidettään. Päättäjäthän tunnetusti ovat sylkykuppeja. Riskitöntä on kirjoittaa kimpassa tai arvostella nimettömänä. Sähköisessä mediassa kommunikointi on helppoa; piiloutuu ruudun taa ja palautteen saa välittömästi. Paikallislehteä joutuu odottamaan viikon ja siinä ajassa asiat saattavat jo muuksi muuttua. Henkilökohtaisessa kohtaamisessa vaikuttavat myös ilmeet ja eleet. Aina löytyy mielensäpahoittajia sekä heitä jotka haluavat kyseenalaistaa asioita. Sanoman voi ymmärtää väärin tahtomattaan, tarkoituksella tai pahansuovasti. Silmätikuksi voi siis päätyä sananvapauden kautta.
Miten helpottavaa olisikaan kyynistyneenä heittää hanskat nurkkaan todeten EVVK (eivoivähemmänkiinnostaa), mutta kun on aikanaan valtakirjan tehtäviin saanut, homma on vaan hoidettava. Keväällä 2021 kuntavaalissa jokaisella on itse mahdollisuus pyrkiä valtuustoon ja 2019 toukokuun viimeisenä sunnuntaina voi antaa äänensä Eurovaalissa.
Yleismaailmallisiin ja valtakunnallisiin asioihin Siilinjärvi ei yksittäisenä kuntana pysty aina vaikuttamaan, mutta kuntapäättäjänä lupaan resurssien puitteissa tehdä parhaani - julkisesta loanheitosta huolimatta. Kunnassamme on suuria haasteita ja menoeriä lasten, nuorten, ikäihmisten ja henkilöstön, kuin myös investointien osalta. Talouden tuleva alijäämä on haaste ja olisi arvokeskustelun paikka, satsaammeko niukkenevissa oloissa itsenäisenä kuntana enemmän fyysisiin (investoinnit, infra), vai toiminnallisiin (palvelut) rakenteisiin.
Rankkaa on olla puun ja kuoren välissä tai kannustaa ja kannatella, eikä kukaan kysy miten itse jaksat! Luottamushenkilönkin saa pysäyttää! Katso pomoasi ja tiedustele vointia. Kohtaa nuori ja kysy ihan oikeasti kuunnellen mitä hänelle kuuluu. Vieraile palvelutaloissa ja päiväkodeissa. Aikoinaan esittämäni kummivaltuutettutoiminta antoi tälle hyvät puitteet, nykyään idea on haudattu. Sananvapautta olisivat julkisten paikkojen perinteiset aloitelaatikot, sillä kaikki eivät löydä kunnan sähköiseen palautekäytäntöön. Sanoina kuultu kommentti menee usein toisesta korvasta ulos ja se unohdetaan, painettu jää kirjaimina elämään ja niihin on helpompi tarttua.
Onko sananvapautta töhertää luvattomasti graffiti tai pyromaanina polttaa toisen omaisuutta? Mitä näillä toimilla halutaan ilmaista: Pahaa oloa, vihaa, ärtyneisyyttä, katkeruutta, kaunaa…? Vappuyönä Siilinjärven Teatterin tihutyö aiheutti monelle mielipahaa ja harrastajaporukalle ylimääräisiä kustannuksia - täydet katsomot edesauttaisivat talouden tasapainottamisessa.