Skip to content

Lupa ajatella luovasti ja tehdä toisin

  • Uutis-Jousi
  • Kolumni

📅 June 06, 2019

⏱️1 min read

Kunnan tilinpäätöstiedot ovat tulleet julki ja taloutemme on huolestuttavalla mallilla. Siilinjärvi on kautta aikain tunnettu hyvistä palveluistaan ja ne on valtakunnallisesti tuotettu edullisesti, mutta nyt näihin uhkaa tiukassa taloudellisessa tilanteessa tulla heikennyksiä. Miten meillä jatkossa pidetään yllä hyvää kuntaimagoa? Tarvitaan henkilöstön ja kuntalaisten luovaa ajattelua ja uskallusta tehdä asioita toisin, vaikka muutosvastarinta ja poisoppiminen onkin vaikeaa. Kaikilla tulee olla yhteinen näkemys kulukurista ja luottamushenkilöille sekä viranhaltijoille on tulossa elokuussa talousseminaari, jossa linjataan suuntaviivat, miten yhteistä Siili-Paattiamme navigoidaan.

Haastan kaikki kuntalaiset ideatalkoisiin ja aivoriiheen löytää imago, millä erottua positiivisesti seutukunnalla? Itse ehdotan pysäköinnin järkeistämistä- se kun on ollut vitsi ja kirous paikkakuntalaisten ja ohikulkijoiden huulilla jo pitkään. Kuntaimagon ja liike-elämän vilkastuttamisen sekä matkailun kannalta kyttäystä tuottoisampaa olisi poistaa aikapysäköinti kokonaan, sillä virhemaksutuottojen kertymäkin on supistunut. Pysäköintitietous näyttää menneen perille.

Välillä on hyvä miettiä vahvuuksia, mikä meillä toimii ja on hyvin. Syntyvyys on laskussa, mutta ympäristökuntiin nähden vielä kohtuudella; kunta on edelleenkin nuorekas ja lapsivoittoinen. Syksyllä aloittava perheentalo tuonee kaivattua yhteisöllisyyttä. Tori ja keskuskortteli tulee saada viihtyisäksi eri ikäisten kohtaamispaikaksi. Siilinjärvellä on paljon erilaisia harrastusmahdollisuuksia ja liikenteellisesti olemme keskeisellä paikalla. Kunta on saanut valtakunnallistakin mainetta yrittäjäystävällisyydestään ja työllisyysaste on hyvä. Meidät on myös palkittu pientalomyönteisenä kuntana ja kaavoitus antaa mahdollisuudet rantarakentamiseenkin. Uusia asuinalueita otetaan käyttöön ja kerrostalorakentaminen on voimissaan.

Julkisessa rakentamisessa arkkitehtoniset suunnitelmat eivät aina vastaa tarkoitustaan, joten voimmeko harkita järkevää, kompaktia ja monikäyttöistä standardirakentamista, toiminnallisista lähtökohdista? Koulumaailmaan heittäisin ideoina eri ikäisten kampusalueita, yhtenäiskoulun ja vuoroluvun! Kaikessa rakentamisessa lähtökohtana tulee olla puhdas sisäilma, sekä toimintojen ja tilojen yhteiskäyttö ja synergia.

Siilinjärvi voisi jatkossa profiloitua nuorekkaana digi- kuntana hyödyntäen tietotekniikkaa kokonaisvaltaisesti ja laaja-alaisesti kaikilla kunnan osa-alueilla, myös palvelutuotannossa. Sähköinen palvelu ja asiointi ovat tätä päivää ja sitä kautta löytyy säästöjä. Yhteishankinnat hoitunevat yli kuntarajojen ja ennustettavuus paranee monella osa-alueella. Digitalisaatioon panostaminen voisi olla yksi kunnan imago- ja vetovoimatekijä. Puhalletaan nyt yhteen hiileen, oman kunnan parhaaksi.

Kirjoittaja on siilinjärveläinen kuntapäättäjä, hallituksen 1.vpj. (kok)

← EdellinenSeuraava →
  • Powered by Contentful