Skip to content

Kuplien maailmassa

📅 February 17, 2022

⏱️1 min read

Paikallislehdet Pitäjäläinen ja Uutis-Jousi helmikuu 2022

Kuplien maailmassa

Koronapandemia toi meille kuplat. Meitä on eristetty joko tahtomattamme tai omaehtoisesti, luokiteltu ja lajiteltu kuvaannollisesti kupliin. Iso olympiakupla on parhaillaan käynnissä ja siellä urheilijat panevat parastaan omissa maakuplissaan. Lääkinnällisissä kuplissa kaikkialla maailmassa sairastuneet hoidetaan steriilin ufomaisesti. Kuplaan voi joutua sairauden, psyykkisen tai fyysisen eristämisen vuoksi. Toiset kuplat kestävät tovin, toiset toivottoman pitkään, mutta kenenkään ei soisi jäävän siihen ikuisesti. Sosiaalisen eristäytymisen omaehtoinen kupla suo mahdollisuuden olla omissa oloissaan ja päättää itse asioistaan ilman ulkopuolisten ohjausta ja valvontaa. Kotini on kuplani. Henkisessä omaehtoisessa kuplassa voi olla onnellinen, mikäli se ei ole pakon sanelema juttu. Jokaisen olisi hyvä aika ajoin kokeilla omaa mietintäkuplaa sulkeutuen hektisestä ulkomaailmasta kuuntelemaan sisintään. Jos henkinen kupla johtuu syrjityksi tulemisesta tai joutumisesta yhteisön hylkäämäksi, siihen tulee puuttua, muutenkin kuin sulkemalla isomman kuplan sisään.
Fyysinen kupla muodostuu liikuntaesteiselle jos ei pääse hoitamaan asioitaan. Tämäkin kupla kaipaa ulkopuolista apua. Palvelutalo on tavallaan oman kuplansa, mutta toivottavasti sen sisällä ei löydy yhtään eristämisen lisäkuplaa! Moni meistä elää somen digikuplassa. Siinä hoidetaan kuulumiset, tiedonvälitys, varaukset, tilaukset, jopa ruokaostokset. Teams- kuplassa hoituu työasiat, kokoukset ja koulutukset ja uskon että tämä pandemian myötä ilmaantunut kupla tuli jäädäkseen. Nettikuplat facebook, instagram, twitter, tinder… juorulehtien korvikkeena hoitavat seuraelämäämme ja ovat tavallaan näkyviä kuplia ja näitä on bittiavaruus tulvillaan, joillekin tarpeellisina, toisille turhakkeina.

Omassa mielikuvitus- tai haavekuplassa kokee onnen olotilan, mihin ulkopuolisen on vaikea päästä osalliseksi. Pyöreästä muodosta ei saa otetta, liukkaasta pinnasta vielä vähemmän. Jännitystä arkeen tuovat pelikuplat.

Kaikkiin kupliin voi tulla särö ja kun kupla poksahtaa rikki, se on joko helpotus tai katastrofi - apua, turvallinen suojakuori on menetetty! Toivotaan että viimeistään vapputorilla saippuakuplia voi jo puhallella huolettomin mielin.

Kirjoittaja on siilinjärveläinen aktiivieläkeläinen ja kuntapäättäjä

Seuraava →
  • Powered by Contentful