Facebook - hyvä paha uhka, vai mahdollisuus
📅 January 25, 2018
•⏱️1 min read
Muutaman vuoden aktiivisena sosiaalisessa mediassa roikkuneena facebook on tullut tutuksi ja olen saanut kavereita laidasta laitaan. Yhteydenpidossa ajan, paikan ja aiheet voi itse määritellä ja kommunikointi luontuu, vaikka kotisohvalta tai lomamatkalta. Keskustelun aiheet herättävät joskus intohimoja, kuten ”mustasukkaisuutta”, mustien sukkien kohtalo, nieleekö pesukone ne! Tulee yhteisöllinen olo, kun kaverinkin sukka häviää samaan mystiseen aukkoon. Aihe toi runsaasti tykkäyksiä ja kommentteja toisen mokoman. Facessa voin esitellä mm. ruokasisustus- puutarha- ja matkavinkkejä sanoin ja kuvin, osin kannustamaan ja kokeilemaan, osin jakamaan elämyksiä.
Jaan ja välitän myös ajankohtaisia ja kiinnostavia linkkejä. Ruudun kautta pääsen kurkistamaan kavereiden maailmaan, jakamaan heidän ilonsa ja myötäelämään surut. Vaikka ei olisi henkilökohtaisesti tavattu, tuntuu kuin olisimme yhtä suurta fb perhettä, jossa jokaisella on oma tapansa ja mielenkiinnon kohteet julkaista juttuja.
Profiilissa voi valita miltä näyttää; onko rajattuna, mustavalkeana, kehystettynä tai utuisena. Voi esiintyä omalla naamalla, kuvaohjelman silottelemana, kasvot osittain piilossa tai lemmikkieläimen kuvalla. Voi vaihtaa taustaa fiiliksen tai vuodenajan mukaan. Peukuilla, silmän iskuilla, viestien jakamisella ja kommentoimalla tulee yhteisöllisyyden ja osallisuuden fiilis. Näytön saa painalluksella kiinni ja piuhalla taas elvytettyä.
Onko oma elämäkin piuhan varassa? Onko koukussa vai sosiaalisesti aktiivinen ja ajan hermolla? Haittana on tulla riippuvaiseksi; olenko olemassa, jos en ole klikkauksen päässä? Ihanne- minä voi tuoda aivan väärän kuvan julkisuuteen. Facebook ei koskaan korvaa henkilökohtaista kanssakäymistä, aidosti, ilman profiili- minää. Lomamatkalla rakas matkakumppani saattaa syrjäytyä päivitysten vuoksi tai kotityöt jäävättoistuvasti tekemättä.
Vahingoittamistarkoituksessa kaverien kaveritkin pääsevät kasvottomasti iskemään ja vaatii itsekuria olla reagoimatta samalla mitalla. Klikkauksista jää aina merkintä, mitään ei voi deletoida. On ikävää, että facebookissa käyttäjän tiedot voivat jäädä ikielämään hänen kuolemansa jälkeenkin. Ilman lupaa ei saa julkaista mitään, ei etenkään lasten kuvia; Uhkana on netin kuvien ja yhteystietojen päätyminen jopa kansainvälisille rikollisliigoille! Facebookissa asiat voivat laajeta tai eksyä väärille raiteille.
Mahdollisuutena facebook nostaa esiin ajankohtaisia asioita ja sen hyötynä on nopea tiedottaminen laajalle tai kohdennetusti. Se voi olla lievitys yksinäisyyteen, keino kommunikointiin ja ajatusten vaihtoon, uusiin kokeiluihin kuten kuvankäsittelyyn sekä se auttaa löytämään ja jakamaan informaatiota.
Kirjoittaja on monessa mukana oleva siilinjärveläinen kuntapäättäjä
JK. Etenkin tässä koronaelämässä sen tärkeys kommunikointikanavana on merkittävä.