Skip to content

Sote satu

  • Uutis-Jousi
  • Kolumni

📅 February 22, 2018

⏱️1 min read

Olin läsnä tilaisuudessa; Sote, uhka vai mahdollisuus. Illan aikana tuli asiaa, mutta myös kritiikkiä ja mahdollisuudet nähtiin enemmänkin haasteina. ”Tule tule hyvä kakku, elä tule paha kakku.”

Sotekakussa onkin paljon aineksia: Hallintoa, henkilöstöä noin 200 000, osaamista, motivaatiota ja sen puutetta, tietojärjestelmiä, lainsäädäntöä, riskejä, potilas turvallisuuden haasteita, rakennuksia, rakenteita, rajapintoja, kuntia, yksityistämistä, työterveyshuoltoa, seteleitä, osto palveluja, valinnan vapautta, jatkuvaa muutosta, epävarmuuttakin. Valtakunnassa ja maakunnissa häärätään ja puuhataan lukemattomia työtunteja, laitetaan euroja likoon ja ”kudotaan” tubettaja Tyyne Kettusen tapaan: oikein oikein oikein, oikein nurin oikein nurin ja sitten puretaan... Syksyllä valittava maakuntavaltuusto tulee olemaan aikamoisten uhkien ja mahdollisuuksien risti aallokossa.

Sote valmistunee kuin Iisakin Kirkko, toivottavasti ei asiakkaan eli kuntalaisen palvelujen saatavuuden eikä laadun heikentymisen kustannuksella! Muuttuuko mikään vai halutaanko ylipäätään minkään muuttuvan? Onko lopputulos tunnetun sadun kaltainen; mitään ei saatukaan ”kudottua” ja Siilinjärveltäkö löytyy se rohkea lapsi viattomasti kysymään: ”Miksi Keisarilla (Sotella) ei ole lainkaan vaatteita”?

← EdellinenSeuraava →
  • Powered by Contentful