Skip to content

Elämä muuttuu

📅 December 06, 2021

⏱️1 min read

Elämä muuttuu - muutunko mukana?

Perunkirjoituksessa viimeistään paljastuu, miten elämä on eletty. Muistelen nyt kaiholla vanhempiani sekä omaa lapsuutta ja nuoruutta - 60 ja -70 luvuilla.

Kehitys on ollut huimaa. Ennen matot piiskattiin parvikkeella ja tupakoitiin kaikkialla, pyöräiltiin vaihteettomasti ilman kypärää ja autoiltiin ilman turvavöitä tai -kaukaloa. Takalasia koristi 80-lätkä ja edessä killui karvanoppa. Tallennettiin digiboxille ja kaitafilmille, lautaset ja haravat koristi kattoja, kannettiin kenkäpuhelinta, töllötettiin väritöntä laatikkotelkkaria ja lupatarkastaja saattoi koputtaa ovelle.

Nainen pappina oli ajatuksena kauhistus ja talonmies Pikkarainen kuritti pihan lapset. Ei tiedetty työaikajoustoista pekkasista puhumattakaan, ei pähkäilty sudokuja, vaan kaunolla ja lyijykynällä ristinollaa. Valokuvia Ifiltä odotettiin viikko ilman palautusoikeutta epäonnisista räpsyistä.
Lauantai oli 60-luvulla työ- ja koulupäivä, kaupat iltaisin ja pyhinä suljettu. Viinaa hankittiin salaa ja juotiin katseilta piilossa. EU:n myötä rajat ovat avautuneet ja rajoitukset höllentyneet henkilökortin riittäessä viralliseksi asiakirjaksi. Työ voi olla joustavaa etätyötä kokousten hoituessa Teamsillä ja verkot mielletään muuhunkin kuin kalastukseen. Kannettavalla tietokoneella tai taskussa kulkevalla mobiililla voi digiyhteyksin maksaa laskut, hoitaa varaukset, tilaukset, verot, vakuutukset ja älykello ranteessa kontrolloi terveyttä ja hyvinvointia. Robotti imuroi sisällä ja leikkaa ruohon pihalla. Dinosaurus on muninut pellolle ja drone liitelee taivaalla. Eläimille laitetaan siru nahan alle! Ihmisillä roikkuu piuhat korvista ja huulet liikkuvat omaan tahtiin kuunnellen musiikkia spotifystä, ei enää lyijykynällä korjattavasta kasetista tai levarista.

Käsitteitä ovat hybridi, sähköauto, -pyörä, -potkulauta, latausasema, digitaalinen pysäköinti, älyavain, peltipoliisi, Drive-in, QR-koodi, itsepalvelu, kauko-ohjaus… Ennen ei hankittu piilolinssejä tai kaksitehoja, ei sähköhammasharjaa, tehosekoitinta, kahvinkeitintä eikä ollut tefloneita. Pannukahvia juotiin vaan yhtä sorttia. Ei kaivattu Ruutuplussaa tai Areenaa eikä kaapeleista oltu kuultukaan. Ei nähty päätehiiriä, liito-oravista puhumattakaan. Puhelinkopit ovat historiaa, samoin pyykkilaudat, maitotonkat ja heinäseipäät. Mitä olikaan elämä ilman lehtipuhallinta ja akkuporakonetta! Nyt uutta ovat matkustusrajoitukset, turvavälit, kasvomaskit ja käsidesit. Näin se elämä muuttuu!

Kirjoittaja on siilinjärveläinen aktiivieläkeläinen

← EdellinenSeuraava →
  • Powered by Contentful